Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

H Mέλια και η Μυρτώ παίζουν τόμπολα



Γιάννης Κρασανάκης (α2), Τι είναι η Τόμπολα;



ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΜΠΟΛΑ
Στους παίκτες μοιράζονται καρτέλες.

 
 Σε κάθε κάρτα υπάρχουν 3 σειρές και 9 στήλες.
Η 1η στήλη περιέχει αριθμούς από 1-10,
Η 2η στήλη περιέχει αριθμούς από 11-20,
Η 3η στήλη περιέχει αριθμούς από 21-30, ….
Η 9η στήλη περιέχει αριθμούς από 81-90.
Σημειώστε ότι σε κάθε σειρά , μόνο 5 από τις 9 στήλες είναι κατειλημμένες από αριθμούς. Οι άλλες στήλες παραμένουν λευκές.
Οι αριθμοί κληρώνονται ένας –ένας. Την κλήρωση την κάνει μία τριμελής επιτροπή. Το ένα άτομο κληρώνει το νούμερο και το δίνει στο δεύτερο άτομο που ανακοινώνει το νούμερο δυνατά και το καταγράφει με την σειρά που κληρώθηκε. Το τρίτο άτομο τοποθετεί τους αριθμούς που κληρώθηκαν πάνω σε μια βάση που είναι αριθμημένη συνεχόμενα από το 1-90. 

 

Όλοι μπορούν να  παίξουν με όσες κάρτες θέλουν χωρίς περιορισμό. Τα άτομα που κάνουν την κλήρωση δεν μπορούν να συμμετέχουν στο παιχνιδι ταυτόχρονα. Οι τρόποι που κληρώνονται οι αριθμοί είναι τρεις, με μπαλάκια που παίρνονται τυχαία μέσα από ένα σάκο, με μία διάφανη μηχανική μπάλα όπου βγαίνει αυτόματα το μπαλάκι με τον αριθμό και τελευταία με ένα ηλεκτρονικό πίνακα Random Number Generator (RNG) με φωτεινή ένδειξη όπου φαίνεται ο αριθμός που κληρώθηκε. Ο κάθε παίκτης πρέπει να σημειώνει να ειδικό μαρκαδόρο τα νούμερα που έχουν κληρωθεί και βρίσκονται στο δελτίο τους , δηλαδή οι παίκτες αν ακούσουν κάποιο αριθμό που τον έχουν στις κάρτες τους τον κυκλώνουν ή τον διαγράφουν  με μολύβι ή στυλό ώστε η επιτροπή που κάνει την κλήρωση να μπορεί να επαληθεύσει τα νούμερα που κληρώθηκαν.
 

Στην Τόμπολα  έχουμε δύο τυχερούς. Ο πρώτος τυχερός είναι ο παίκτης ή η παίκτρια που έχει συμπληρώσει πρώτος ή πρώτη τους πέντε αριθμούς σε μία πλήρη σειρά (οριζόντια), στην ίδια κάρτα. Τότε φωνάζει αμέσως την λέξη «ΠΕΝΤΑΔΑ». Ο δεύτερος τυχερός είναι ο παίκτης ή η παίκτρια που έχει συμπληρώσει πρώτος ή πρώτη και τους δεκαπέντε αριθμούς σε μία πλήρη κάρτα. Τότε φωνάζει αμέσως την λέξη «ΤΟΜΠΟΛΑ» και είναι ο μεγάλος τυχερός.
 Αν κάποιος έχει συμπληρώσει «ΠΕΝΤΑΔΑ» ή «ΤΟΜΠΟΛΑ» και δεν το φωνάξει έγκαιρα και φωνάξει μετά από κάποιο άλλο τυχερό τότε χάνει το δικαίωμα του αντίστοιχου δώρου και κερδίζει όποιος φώναξε πρώτος. Αν δύο ή τρεις παίκτες συμπληρώσουν ταυτόχρονα «ΠΕΝΤΑΔΑ» ή «ΤΟΜΠΟΛΑ» τότε κερδίζουν όλοι (στατιστικά είναι απίθανη η περίπτωση ταυτόχρονης συμπλήρωσης πεντάδας ή πλήρους κάρτας). Οι κάρτες της Τόμπολα έχουν αρίθμηση στην πίσω πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου