Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Οι μαθητές γράφουν για "Το Καπλάνι της βιτρίνας"




 Η γνώμη μου για το «Καπλάνι…»
   
 Φέτος μου δόθηκε η ευκαιρία,  να διαβάσω,  ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.  Το όνομα του είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας», γραμμένο από τη συγγραφέα Άλκη Ζέη.
   Το καπλάνι την βιτρίνας μας διηγείται  μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε ένα νησί του Αιγαίου το 1936. Εκεί ζουν δύο αδερφές , η Μυρτώ και η Μέλια. Στο σπίτι όπου έμεναν υπήρχε μία βιτρίνα η οποία ήταν κλειδωμένη και μέσα της υπήρχε το καπλάνι. Ο Νίκος κάθε καλοκαίρι που ερχόταν τους έλεγε και μία διαφορετική ιστορία για το καπλάνι. Στο σπίτι επίσης μένουν και οι γονείς των δύο κοριτσιών, η θεία Δέσποινα και φυσικά να μην ξεχάσω τη Σταματίνα  η οποία προσέχει τα δύο κορίτσια. Όλα ήταν μαγικά, μέχρι την στιγμή που η δικτατορία πήρε την θέση της δημοκρατίας.
    Η Άλκη Ζέη μας μεταφέρει στα  γεγονότα με έναν κωμικοτραγικό  τρόπο και μας δίνει να καταλάβουμε πώς είχε η κατάσταση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Επίσης εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι  το βιβλίο διδάσκει τον αναγνώστη τα γεγονότα της εποχής με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι  ικανά να αφομοιωθούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους που βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία.  Θα πρότεινα σε όλα τα παιδία να διαβάσουν το καπλάνι, γιατί είναι ένα πραγματικά εξαίρετο έργο.

Παντελίνα Τσιχλή
(Γ3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου