Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δημιουργικές εργασίες.

Τα φύλλα εργασίας που έχουμε ετοιμάσει και ειδικά οι «δημιουργικές εργασίες», έχουν σκοπό να:

1.εμπλακείς στην ιστορία , να το αντιμετωπίσεις βιωματικά και να μπορέσεις να εκφράσεις γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστείς καλλιτεχνικά,

2. εργαστείς διαθεματικά,  δηλαδή να εξετάσεις το θέμα από πολλές πλευρές,  αλλά και να ερευνήσεις, να αναφερθείς σε άλλα κείμενα, εικόνες κ.ά.,

5. συνεργαστείς, να μοιραστείς σκέψεις και απόψεις,

6. αναπτύξεις διάλογο,

7.μπορέσεις να αξιοποιήσεις τις ικανότητές σου,

8.γίνεις ενεργητικός αναγνώστης,

9.να διαβάσεις δημιουργικά,

10.να σκεφτείς πάνω σ’ αυτό που διάβασες,

11.να δώσεις προεκτάσεις και

12. να διευρύνεις το περιεχόμενο του βιβλίου αποκαλύπτοντας όλο του το εύρος.


Κυρίως όμως να απολαύσεις την ανάγνωσή του!


                                 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1.                Η Άλκη ζέη έχει γράψει αρκετά διηγήματα για παιδιά και τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει με ιδιαίτερα φιλοτεχνημένα εξώφυλλα. Τι θα λέγατε να δημιουργήσουμε το δικό μας κολλάζ  χρησιμοποιώντας  τα διάφορα εξώφυλλα των βιβλίων της; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Picasa , ενώ πηγή για το εικαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

2.      Μπορούμε να φιλοτεχνήσουμε το δικό μας εξώφυλλο για το «Καπλάνι της βιτρίνας». Ποιο θέμα θα διαλέγατε; Όσοι έχετε ταλέντο στη ζωγραφική δοκιμάστε το.

3.      Ποιες «σκηνές»  από το βιβλίο σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση; Μπορείτε:

α)να τις αποδώσετε με ζωγραφιές ώστε να προσπαθήσουμε να εικονογραφήσουμε την ιστορία μας; Φροντίστε να δημιουργήσετε τουλάχιστον μια ζωγραφιά από κάθε κεφάλαιο.

β)θέλετε να γίνουμε για λίγο ηθοποιοί; Ας δραματοποιήσουμε εκείνα τα σημεία που αποτελούν κομβικούς σταθμούς της υπόθεσης, σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορούμε να μαγνητοσκοπήσουμε την προσπάθειά μας και με τη βοήθεια του movie maker να δημιουργήσουμε τη δική μας ταινία μικρού μήκους με τα σημαντικότερα αποσπάσματα .

γ)τι θα λέγατε να μετατρέψουμε τις παραπάνω σκηνές σε κόμικ; Μπορείτε να δοκιμάσετε εργαλεία όπως το Pixton, toondoo.

4.      Η Άλκη Ζέη έχει δημιουργήσει διάφορους ήρωες , γνωρίστε κάποιους από αυτούς και τις ιστορίες τους. Στη συνέχεια αποφασίστε και προχωρήστε στη σύνθεση μιας νέας ιστορίας στην οποία θα χρησιμοποιήσετε όποια στοιχεία επιθυμείτε , μπερδεύοντας και ανακατεύοντας είτε διάφορους ήρωες της συγγραφέως είτε κάποια κομμάτια από τις ιστορίες τους.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο
                 βιβλιοnet

5.      Μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μια βιβλιοπαρουσίαση. Υπάρχει ειδικό φύλλο εργασίας στο οποίο απαντώντας θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συγκεκριμένο έργο.

6.      Ήρθε η ώρα και για χειροτεχνίες. Μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην κατασκευή του καπλανιού , ωστόσο, μπορείτε και μόνοι σας να προχωρήσετε (με υλικά της επιλογής σας) στην κατασκευή οποιουδήποτε αντικειμένου σας έκανε εντύπωση…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου