Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το καπλάνι της βιτρίνας , φύλλα εργασίας





Διαβάζουμε όλοι μαζί
«Το καπλάνι της βιτρίνας»
της Άλκης Ζέη



Κεφάλαιο 1ο :Οι βαρετές Κυριακές , ο Ίκαρος και η προπαίδεια 
 
      *   Ποια είναι τα κύρια πρόσωπα του έργου;
Ο  μπαμπάς , η μαμά , η θεία Δέσποινα, ο παππούς , η Μυρτώ , η Μέλια,  ο Νίκος και η Σταματίνα.

      *   Πως παρουσιάζεται ο παππούς;
Ο παππούς ήταν πολύ καλός και πολύ δημοκρατικός. Κλείνεται με τις ώρες στο γραφείο και διαβάζει τους «αρχαίους» του. Ήταν πολύ μορφωμένος και γι’αυτό διάβαζε τις εγγονές του κατ΄οίκον. Δεν τους έλεγε ποτέ παραμύθια για δράκους και βασιλιάδες , παρά μύθους για αρχαίους θεούς και ήρωες.
Ta κορίτσια τον θεωρούσαν παράξενο! Δεν έμοιαζε με τους παππούδες των άλλων παιδιών. Ψηλός ψηλός περπατούσε κρατώντας ένα καλάμι αντί μπαστούνι , χωρίς να καμπουριάζει καθόλου τη ράχη του. Όλοι στο νησί τον έλεγαν «Ο ΣΟΦΟΣ» .

       *   Γιατί οι Κυριακές είναι βαρετές;
  Τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο . Τις διάβαζε ο παππούς στο σπίτι , κατ΄οίκον. Οπότε δεν περίμεναν το Σαββατοκύριακο με αγωνία για να ξεκουραστούν.
Αντ΄ αυτού τα κυριακάτικα απογεύματα όλοι λείπανε από το σπίτι, οι γονείς των κοριτσιών παίζανε χαρτιά στο σπίτι του κυρίου Περικλή , του διευθυντή του μπαμπά τους , η θεία Δέσποινα πήγαινε επίσκεψη στις φίλες της και η Σταματίνα,  η υπηρέτρια τους,  είχε έξοδο. Έτσι μένανε στο σπίτι μόνες τους με τον παππού. Αν ο καιρός ήταν καλός ο παππούς τις πήγαινε περίπατο. Το βραδάκι όμως που επέστρεφαν άρχιζε η μεγάλη τους βαρεμάρα. Ο παππούς κλεινόταν στο γραφείο του με τους αρχαίους του και τα κορίτσια έβλεπαν την τρικυμισμένη θάλασσα από τη  τζαμαρία τους , πλάθοντας θλιβερές ιστορίες με το μυαλό τους.




 Κεφάλαιο 2ο : Οι Πέμπτες , το καπλάνι, ο δεσπότης και ο κύριος Αμστραντάμ Πικιπικιράμ


*   Πώς περιγράφεται το καπλάνι;
  Το καπλάνι ήταν ένας βαλσαμωμένος τίγρης που βρισκόταν βαλσαμωμένο  σε μια γυάλινη προθήκη στο σαλόνι της θείας Δέσποινας . Η θεία έλεγε ότι το σκότωσε ο άνδρας της , γιατί περνούσε κολυμπώντας από την Τουρκία και έτρωγε τα πρόβατα στο νησί.  
   Είχε περίεργα μάτια, ένα μαύρο και ένα καταγάλανο. Η θεία έλεγε πώς τα μάτια του ήταν χάντρινα. Σαν το βαλσάμωσαν , έκαναν λάθος και τα έβαλαν παράταιρα.
  Ο Νίκος , όμως , ο ξάδελφός τους,  έλεγε πώς έτσι είχε γεννηθεί. Τη μια μέρα είχε ανοικτό το γαλάζιο μάτι και το μαύρο κοιμότανε, την άλλη μέρα το αντίθετο.
   Σαν έβλεπε με το γαλάζιο μάτι , ήτανε ήρεμο σαν γάτα,  τριγύριζε ανάμεσα στους ανθρώπους , τους βοηθούσε και έπαιζε με τα παιδιά και τα ζωάκια στο δάσος. Όταν όμως άνοιγε το μαύρο μάτι , γινόταν άγριο, χαλούσε τις δουλειές των ανθρώπων και τα ζωάκια έτρεχαν να κρυφτούν στις τρύπες τους , σαν τα άκουγαν να περνά.  

*   Γιατί η Μυρτώ είναι το καμάρι της θείας Δέσποινας;
Η  Μυρτώ είναι το καμάρι της θείας Δέσποινας γιατί της έμοιαζε. Είχε ξανθιά μαλλιά και πράσινα μάτια, όπως κι εκείνη , σαν ήταν νέα. Γι΄αυτό είναι η αγαπημένη της και σαν πεθάνει θα της αφήσει κληρονομιά το σπίτι , που τώρα ζούσαν όλοι μαζί.

*   Τι πίστευε ο πρόξενος της Ολλανδίας για την Ελλάδα;
Ο  πρόξενος της Ολλανδίας, κύριος Αμστραντάμ Πικιπικιράμ, έλεγε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα Χίλτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου