Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Το δικό μου παραμυθι , Χρύσα Γκίκα




O ΜΙΣΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια γριά και ένας γέρος . Ο γέρος είχε έναν γάτο και η γριά ένα κόκορα. Επειδή ήταν όμως πολύ φτωχοί,  ο γέρος είπε στη γυναίκα του να μαγειρέψει τον κόκορα .
Τι να κάνει η γυναίκα του τον μαγείρεψε,  και ο καθένας πήρε το μισό. Όμως η γριά επειδή δεν ήθελε να τον φάει , καθόταν και τον  κοιτούσε. Τότε ο κόκορας της μίλησε και της είπε ότι , αν δεν τον έτρωγε,  να τον πάει να βρει την μοίρα του. Και έτσι έγινε.
Ξεκίνησε το ταξίδι του ο μισός κόκορας και στο δρόμο του συναντά  μια αλεπού που τον ρώτησε που πήγαινε.
«Πάνω να βρω τη μοίρα μου» της απάντησε ο μισός κόκορας.
Η αλεπού εξέφρασε την επιθυμία να τον ακολουθήσει και , αφού τον διαβεβαίωσε ότι δε θα κουραστεί , ξεκίνησαν μαζί.
Μετά από λίγο όμως η αλεπού κουράστηκε και ο κόκορας της είπε να μπει στην κοιλία του.
Προχωρώντας συναντά και ένα λύκο, που κι αυτός ήθελε να ακολουθήσει τον μισό κόκορα. Όταν όμως κι αυτός κουράστηκε , μπήκε στη κοιλιά του κόκορα.
Προχωρά , προχωρά , συναντά ένα  ποτάμι. Ακολουθεί η ίδια η διαδικασία,  μέχρι που μπήκε και αυτό στην κοιλιά του κόκορα.
Τελικά φτάνει στο παλάτι του βασιλιά και φωνάζει : « Θέλω την κόρη σου για γυναίκα μου». Ο βασιλιάς μόλις το άκουσε θύμωσε πολύ και είπε στους στρατιώτες του να τον πάνε να τον χτυπήσουν τα άλογα. Μόλις τον πήγαν,  ο κόκορας έβγαλε από την κοιλία του τον λύκο και έφαγε τα άλογα.
Ο κόκορας πήγε ξανά στο βασιλιά και του λέει «Θέλω την κόρη σου για γυναίκα μου».
Ο βασιλιάς θυμωμένος είπε στους στρατιώτες να τον πάνε να του βγάλουν τα μάτια. Ο κόκορας όμως έβγαλε την αλεπού και έφαγε τις κότες.
Ο κόκορας τότε πηγαίνει για τρίτη φορά στο βασιλιά και του είπε τα ίδια. Ο βασιλιάς θύμωσε ακόμα πιο πολύ και είπε στους στρατιώτες να ανάψουν φωτιά και να τον βάλουν μέσα. Για καλή του τύχη μέσα στην κοιλιά του είχε και το ποτάμι και έτσι έσβησε τη φωτιά .
Την τελευταία φορά που ο κόκορας πήγε στο βασιλιά και ζήτησε την κόρη του σε γάμο , ο βασιλιάς είπε στους στρατιώτες να του πάνε ένα σάκο γεμάτο νομίσματα να τα φάει και να σκάσει. Όμως ο κόκορας έφαγε  μόνο όσα χωρούσε η κοιλιά του και πήρε το δρόμο της επιστροφής.
Τελικά φτάνει στο σπίτι του και λέει στη γριά : «Πάρε ένα ξύλο και χτύπα με» . Η γριά το έκανε και από το στόμα του βγήκαν τα νομίσματα . Όταν τα είδε όλα αυτά ο γέρος έστειλε και τον γάτο να πάει να κερδίσει νομίσματα . Ο γάτος ξεκίνησε και έφαγε κατσαρίδες , φίδια , βατράχια και πάει στο γέρο και του λέει : «Πάρε ένα ξύλο και χτύπα με» . Ο γέρος χτυπούσε και από το στόμα του έβγαιναν διάφορα , ώσπου μια στιγμή ένα μεγάλο φίδι πήγε να τον φάει. Όμως η γριά το χτύπησε με το ξύλο , έσωσε το γέρο και έζησαν πλέον ευτυχισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου