Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η διδακτική μας επίσκεψη

Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης, οι οποίοι συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας την Άλκη Ζέη», αφού στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης μετέβησαν  σήμερα 9-3-2015 στον άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα το κινηματοθέατρο REX , όπου συνάντησαν την αγαπημένη τους συγγραφέα .
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονείται στο Γυμνάσιο Νεάπολης από τον Οκτώβριο του 2014 , με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Γαλανάκη Κατερίνα, Κυπριωτάκη Αντωνία , Σουλαδάκη Ελένη και Χριστοδουλάκη Δέσποινα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές επιχειρήθηκε να γνωρίσουν τη συγγραφέα Άλκη  Ζέη , μέσα από το έργο της και κυρίως από το βιβλίο της «Το καπλάνι της βιτρίνας» .
Αρχικά συνέλεξαν πληροφορίες για τη συγγραφέα  και στη συνέχεια διάβασαν το βιβλίο , ενώ κλήθηκαν να  απαντήσουν σε φύλλα εργασίας ανά κεφάλαιο, τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις ανάγνωσης-κατανόησης  αλλά και διαθεματικές –δημιουργικές εργασίες.
Έτσι, προέκυψαν μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εργασίες , αφού ερεύνησαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη χρονική –ιστορική περίοδο που αναφέρεται το βιβλίο (δικτατορία Μεταξά) , αλλά και εμπνεύστηκαν στίχους με ανάλογο περιεχόμενο. Ζωγράφισαν το δικό τους εξώφυλλο και συνέθεσαν κολλάζ με τα εξώφυλλα των βιβλίων της συγγραφέως. Προχώρησαν σε βιβλιοπαρουσιάσεις, έγιναν οι ίδιοι συγγραφείς αλλάζοντας το τέλος της ιστορίας ή γράφοντας τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστή το καπλάνι. Θυμήθηκαν ή γνώρισαν αρχαίους ελληνικούς μύθους που αναφέρονταν στο μυθιστόρημα και έγραψαν τον  δικό τους αγαπημένο μύθο. Με αφορμή την τόμπολα  , που αναφέρεται στο βιβλίο ερεύνησαν και άλλα  παραδοσιακά παιχνίδια . Επέλεξαν την αγαπημένη τους σκηνή την οποία ζωγράφισαν , δραματοποίησαν ή περιέγραψαν δικαιολογώντας την επιλογή τους κάθε  φορά. Κατασκεύασαν με απλά υλικά μια αυτοσχέδια βιτρίνα με το περίφημο καπλάνι. Τέλος , τους προτάθηκε η ανάγνωση και άλλων βιβλίων της ίδιας συγγραφέως , η επιλογή ηρώων ή καταστάσεων και το «μπέρδεμά» τους  σε ένα δικό τους σύγγραμμα-διήγημα η δημιουργία δηλαδή μιας «παραμυθοσαλάτας».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα  υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής ομάδας καθηγητών Αγίου Νικολάου και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λασιθίου, οι μαθητές μας παρουσίασαν όλα τα παραπάνω  μέσω ενός σύντομου βίντεο , το οποίο επιμελήθηκε η φιλόλογός τους Γαλανάκη Κατερίνα, προχώρησαν σε δραματοποιημένη αφήγηση της παραμυθοσαλάτας τους , πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο στην Άλκη Ζέη τις εργασίες τους  ενώ είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στην συγγραφέα, η οποία με υπομονή και αγάπη τους απάντησε σε όλες, ενώ τους συνεχάρη για τη δημιουργικότητά τους.
Οι μαθητές μας , μετά και τις απαραίτητες φωτογραφίες , έφυγαν ενθουσιασμένοι και σαφώς πλουσιότεροι σε εμπειρίες , αφού κατάφεραν να γνωρίσουν από κοντά ένα θρύλο των ελληνικών γραμμάτων , όπως είναι η Άλκη Ζέη.







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου